torstaina, elokuuta 23, 2007

 

EU

EU:n moottori eli komissio julkaisi kesäkuussa Green Paper on the Future of the Common European Asylum System. Tässä paperissa todetaan, että vielä on pitkä matka ennen kuin Euroopassa on yhteinen turvapaikkaprosessi ja pohditaan, miten kannattaisi edetä tätä päämäärää kohti. Ehdotetaan, että lisätään käytännön yhteistyötä eri viranomaisten välillä ja että selvitetään millä keinoin eri maiden kansalliset turvapaikkaprosessit voidaan yhdenmukaista. Lisäksi paperissa mainitaan, että saatetaan perustaa jonkinlainen EU-tasolla toimiva turvapaikkavirasto.

Komission green paperit ovat keskustelupapereita. Näiden avulla EU viestittää omia näkemyksiä ajankohtaisista asioista ja avaa keskustelun eri maiden, kansalaisjärjestöjen ja muiden tahojen kanssa. Eli nyt tulevan vuoden aikan keskustellaan ja pohditaan. Sitten jossain vaiheessa komissio julkaisee White Paperin, jossa löydään lukkoon mitä on sovittu ja päätetään millä tavalla edetään. Eli syksyn mittaan kannatta vilkaista eri järjestöjen ja viranomaisten nettisivuja ja sieltä poimia kommentteja tästä komission keskustelupaperista.

Toinen mielenkiintoinen asiakirja EU:hun liittyen on tietenkin perussopimus. Kun/jos tämä hyväksytään paljon muuttuu myös turvapaikkapolitiikan ja -oikeuden alalla. Kommentit perussopimuksen vaikutuksista maahanmuuttokysymysten näkökulmasta löytyy mm. statewatchin sivuilta. Eräs omasta mielestäni hyvinkin mielenkiintoinen seuraus tästä perussopimuksesta on, että se antaa EY-tuomioistuimelle mandaatti toimia myös turvapaikka-jutuissa. Tästä löytyy mielenkiintoinen paperi siitä, mitä EY-tuomioistuin itse miettii asiasta ja miten se aikoo organisoida itseään mahdollisia tp-tulvia varten.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?