maanantaina, lokakuuta 30, 2006

 

Monikulttuurisuustapahtuma

Osallistuimme viikonvaihteessa 20.-22.10. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa järjestettyyn Globsol2006–tapahtumaan. Mukana oli noin 60 nuorta Suomesta ja Ruotsista keskustelemassa monikulttuurisesta yhteiskunnasta.

Ohjelma koostui vierailijoiden esityksistä ja osallistujien ryhmätyöskentelystä. Puhujina olivat muun muassa Pekka Haavisto Sudan-aiheellaan sekä ruotsalainen Soledad Pinero Misa, jonka esitys toi näkökulmia monikulttuurisuuteen omien kokemusten kautta.

Ryhmätyöskentelyä varten joukko oli jaettu omien kiinnostusten mukaan seuraaviin aiheisiin: koulu, media, demokratia ja maahanmuutto. Allekirjoittaneet olivat maahanmuutto-ryhmän osana. Aikaa ryhmällä oli vain kymmenen tuntia (joista suurin osa puristettuna oikeastaan lauantaihin), joten maailmaa mullistavia uusia oivalluksia tai muuta syvempää keskustelua ei saatu aikaan. Lopuksi piti kuitenkin koota esitys – ryhmämme mielenosoituksena esitetty julistus ilmestynee aikanaan tapahtuman nettisivuille http://www.globsol.info/.

Ryhmän kokoontumisissa käytiin läpi Suomen ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa kunkin omien kokemusten ja faktojen pohjalta sekä puhuttiin vähemmistöistä, erityisesti Suomen romanien tilanteesta.

Parasta antia ryhmätyöskentelystä oli kuulla kokemuksia maahanmuuttajataustaisilta osallistujilta sekä ruotsalaisilta Ruotsin tilanteesta. Suomen tilanteesta toimme esille B-lupakäytännön.

Kotiin vietäväksi saimme ison nivaskan faktatietoa (mm. Uvi, Migrationverket, YK). Eipä enää tarvitse perustella mielipiteitään mutu-tuntumalla, kun on lukuja ja sanoja joihin vedota.

Tapahtuman aikataulutus oli todella tiukka, mutta silti voimme suositella osallistumista, jos mielenkiintoiset esitykset ja aiheen pyörittely kiinnostaa. Tämän vuoden tapahtuma oli järjestyksessään vasta toinen, seuraavan kerran järjestetään ensi vuonna.

Sen voisi vielä mainita, että toinen ryhmän ohjaajista oli tietoinen Tampereen ryhmän tekemästä Turvapaikka-pelistä ja mainitsi siitä J


Suvi Weckman ja Sini Pöyhönen

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?